San Bao Instituut voor balans en natuurlijk leven

Kleurenpunctuur

Keep your innerlight shining bright

Vitaliteit door licht en kleur: hoe werkt het?

Het menselijk lichaam kan gevoed worden door de stimulerende energie van (zon)licht, de oorspronkelijke voedingsstof van het leven en de bron waardoor de ontwikkeling van mens-dier-plant op aarde tot stand is gekomen. Licht zorgt ervoor dat er kleur is in ons leven. De verschillende kleurfrequenties, met elk hun specifieke betekenis, oefenen een invloed uit op onze stemmingen, ons gedrag en onze vitale lichaamsfuncties. Door middel van kleurenpunctuur behandelen we acupunctuurpunten en zones op het lichaam met gekleurd licht.

Het zelfregulerend vermogen wordt aangesproken doordat het lichaam via licht de kleurinformatie kan ontvangen om onze lichaamssystemen (hormoonstelsel, bloedsomloop, zenuwstelsel, lymfestelsel ) cellen en organen te laten weten waar bijsturing gewenst is.

Kleurentherapie  kan gebruikt worden bij lichamelijke en geestelijke klachten zoals:

 • vermoeidheid
 • slapeloosheid
 • emotionele spanningen
 • stress
 • depressie
 • burn-out
 • hoofdpijn
 • menstruatieklachten
 • buikpijn
 • maag- en darmklachten
 • leerproblemen
 • concentratiestoornissen
 • rugklachten

Kleurenpunctuur bij verminderde weerstand:

Ook zijn er behandelingen voor de opbouw van immuniteit bij verminderde weerstand of tijdens herstel van ziekte, en ter ‘verlichting’ van pijn. In onze persoonlijke groei geven kleuren ons inzicht en informatie in onze zoektocht van het leven ‘ wie – wat – hoe’ we willen zijn. Lichtenergie zorgt voor:

 • een toename van energie
 • lichaamskracht
 • fysieke uithoudingsvermogen
 • stressbestendigheid
 • meer transport en opname van zuurstof

Ook voor kinderen is dit een doeltreffende en pijnloze methode.

Meer informatie: PDF vragen over kleurenpunctuur

                              The more light you allow within you                                                                       the brighter the world you live in will be

Praktische informatie

Een kleurenpunctuur behandeling kan gecombineerd worden met een inductiebehandeling, esogetische kleur/klankmuziek, en/of facetkristal-behandeling

Er worden geen extra kosten aangerekend om kleurenpunctuur te combineren met een aanvullende behandeling indien de totale behandeling 60 minuten duurt.

Kleuren en hun kracht:

Roze

Roze De tiende kleur in de kleurenpunctuur, roze, symboliseert door haar positie (10=1+0=1) weer het begin en kan behulpzaam zijn bij het vinden van een nieuwe start in het leven. Roze hoort bij de kern van geest. Net zoals de andere zielsgeestkleuren heeft ook roze geen specifieke indicatie. Roze heeft een bijzondere liefde voor het menszijn en draagt het geheim van verdieping met zich mee.

Purper

Purper geeft zowel een indruk van ernst en waardigheid maar ook van bevalligheid en lieftalligheid. In purper ligt de macht over het denken verborgen. Als kleur van zuivere menselijkheid en als kleur van macht over het bloed, betekent het de transparantie van de hoogste vorm van kristallisatiekracht. Purper als geestelijke complementaire kleur van lichtgroen verwijst naar het absolute innerlijke wezenlijke, en daarmee naar het individuele programma van het leven. Purper geeft ruimte aan en werkt op invloeden van buitenaf die evenwel altijd heel sterk verbonden zijn met de diepste lagen van het bestaan.

Lichtgroen

Lichtgroen is de kleur van altijddurende, zuivere goedheid die niet om wederdienst vraagt. Deze kleur, die samengesteld is uit geel en groen, bevordert de intelligentie, versterkt het zenuwstelsel en heeft een kalmerend en ontspannend effect op het lichaam in het algemeen. Alle ziekten die normaal met geel worden behandeld, zoals klachten van het spijsverteringskanaal, kunnen ook met lichtgroen worden behandeld. Dit is dan een wat zachtere manier. Ik heb ook ontdekt dat behandeling van de bovenkant van de nieren met lichtgroen heel succesvol is bij ontgiften van het lichaam. Lichtgroen wordt ook gebruikt bij chronisch hoesten, menopauze, ontstekingen van het zenuwstelsel, verlammingen, nierziekten, diabetes en alle aandoeningen van het spijsverteringskanaal. Lichtgroen – dat van een hogere orde is dan groen – staat voor de overgang van het instinctieve, aardse groen naar het niet-instinctieve pure geel-groen. Door lichtgroen worden de instincten van de natuur opgewaardeerd en in de sfeer van het hogere bewustzijn gebracht. De kleur staat voor oneindige veiligheid en zekerheid en vrede. Lichtgroen hoort bij de rechterkant van het lichaam.

Turquoise

De donkere en lichte vorm van de kleur turquoise vertegenwoordigen de buitenste en de binnenste rand van de verbindende, doorlatende ziel. Daarbij bevinden zich aan de buitenste rand (donkerturquoise) de psychische symptomen, die zich uiten in lichamelijke klachten. Meestal ervaar je een gevoel van bevrijding, heel-zijn, geroerd-zijn, gelukzaligheid en tevredenheid bij het gebruik van turquoise.
Dit komt doordat je dieper gaat ademen en een bevrijd, open hoofd voelt.

Violet

Violet is altijd al geassocieerd geweest met spiritualiteit en daarom wordt het gezien als de kleur van de geest en het werkt op het onderbewustzijn. Het geeft geestelijke kracht en brengt inzicht en wordt beschouwd als een meditatieve kleur. Het geldt als de kleur van de inspiratie. Violet wordt toegepast bij de behandeling van het lymfesysteem en de milt. Het hoort bij de rechterkant van de hersenen.

 

Blauw

Blauw is de kleur van vrede en oneindigheid. Het wordt gezien als een koele kleur en heeft een kalmerend effect. Het is de kleur van de hypofyse en het endocriene systeem. Alle warme ziekten hebben blauw nodig. De kleur wordt ook voorgeschreven voor klachten met betrekking tot etterende ontstekingen, pijn, en verstopping. De ontspannende en rustgevende eigenschappen van de kleur worden toegepast om hoofdpijn en migraine te verlichten, evenals maagpijn en spierkrampen en bepaalde hartaandoeningen. Wratten verdwijnen door het effect van instraling met blauw licht. Als algemene regel kan gesteld worden dat blauw een zeer positief effect heeft op alle soorten pijn. Ook bij slapeloosheid en bloedingen wordt blauw gebruikt. Verder bij impotentie en frigiditeit. Het werkt op de zaadballen en de eierstokken. Blauw is de kleur van de overgang en het regelt de lichaamstemperatuur en de contractie van spieren, banden en bindweefsel. Onrustige kinderen kunnen onder een blauwe lamp weer huiswerk maken. Blauw brengt rust, stilte en gereserveerdheid.

 

Groen

Groen is de meest voorkomende kleur in de natuur en geldt als neutrale factor. De kleur groen wordt o.a. toegepast bij naturopathische behandeling van bronchitis, hoest, ontstekingen van de gewrichten (in dit laatste geval afgewisseld met blauw). Bijna alle chronische kwalen reageren goed op het af en toe instralen van groen. Precisie werk kan beter onder groen licht gedaan worden. Daarnaast heeft groen een positieve invloed op de behandeling van tumoren, zweren en cysten, oogziekten en suikerziekte. Het heeft een balancerend effect en bevordert gevoelens van tevredenheid en sereniteit. Het werkt ontspannend en kalmerend.

 
 

Geel

Geel is het symbool van de zon op haar hoogste punt en is een van de warme kleuren. Het ondersteunt in hoge mate het metabolisme, klieractiviteiten en het verbetert de maagsecretie. Zware en neerdrukkende gevoelens verdwijnen erdoor. Geel wordt toegepast om klierziekten en ziekten van het lymfesysteem te bestrijden en om het zenuwstelsel te versterken. Het maakt het chronische acuut, en wordt gebruikt bij ziekten van lever, blaas, nieren en maag. Het bevordert de zin om te leren en werkt op het bevattingsvermogen bij kinderen. Tevens werkt het gunstig op het intellect. Bij alle klachten van de spijsvertering wordt geel gebruikt. Mensen die ontevreden zijn, krijgen een andere gezichtsuitdrukking wanneer ze aan geel licht worden blootgesteld.

 
 

Oranje

Oranje is de kleur van opgewektheid en vrolijkheid. Het is een mix van rood en geel en staat voor vriendelijkheid en warmhartigheid. Oranje symboliseert de opgaande zon; het maakt ons alert en opgewekt. Het stimuleert en brengt warmte en geluk. Oranje vervult ons met vreugde, en beïnvloedt zowel lichaam als geest. Er kunnen verbazingwekkende resultaten behaald worden bij de behandeling van geestesziekten, depressie, zwaarmoedigheid, psychosen, angst, ontevredenheid en pessimisme. Oranje moet worden afgewisseld met blauw bij behandeling van mensen met angsten. Naturopathen passen oranje toe voor de behandeling van arterio-, cerebro- en coronairsclerose. Ook te gebruiken bij verlies van eetlust, bloedarmoede en anorexia, en bij hartklachten, vooral bij hartinsufficiëntie. Bij behandeling van de gevolgen van een hartaanval of angina pectoris echter, moet oranje ook afwisselend met blauw worden gebruikt. Korte behandeling met oranje licht ‘s ochtends heeft aangetoond dat het helpt bij mensen die chronisch moe zijn op deze tijd van de dag. De kleur werkt verwarmend, geeft kracht en plezier in het werk.

 

Rood

Rood is de kleur van het vuur. Het is de kleur van de brandende, stralende zon en van het leven zelf. Liefde en woede, vreugde en boosheid zijn de polaire waarden die horen bij de kleur rood. Rood is de kleur met het grootste vermogen om door te dringen en stimuleert de bloedstroom. Men zegt dat rood het bloed doet koken, de polsslag en de ademhaling versnelt en de bloeddruk verhoogt. Rood is ook de kleur van begeerte, de seksuele impuls en de kracht van het individu. Rood is de kleur van het hart, de longen en de spieren. Rood ondersteunt in het algemeen de functie van de bloedsomloop en wordt met succes toegepast bij ettervrije wonden en ontstekingen, bloedarmoede, astma, ziekten van het strottenhoofd, bepaalde huidziekten (bijv. natte huiduitslag) en chronisch hoesten. Het maakt spraakzaam, opgewonden en warm, gejaagd, vurig, ijverig en hartstochtelijk. Het maakt luie mensen meer actief. Flegmatische kinderen kunnen geholpen worden door ze hun huiswerk te laten maken onder rood licht.